Over Hoedje van Jo

Het assortiment van Hoedje van Jo bestaat uit zonnehoedjes, gezichtsmode (moderne, modieuze mondkapjes in diverse designs voor vrouwen, mannen en kinderen), baby schoentjes/slofjes (“voetjes”), cirkelrokjes en poncho’s voor dames en kinderen.
De producten worden met zorg en met de hand gemaakt in het atelier van Jolanda in Den Haag op de Groot Hertoginnelaan.

Hoedje van Jo is de online voortzetting van Jo’s Garage kinderkleding, het bedrijf van Jolanda (“Jo”) Dijkstra – Strik. Als Haagse ondernemer heeft Jolanda verschillende kledingzaken gehad, de laatste 10 jaar Jo’s Garage Kinderkleding. Met dat merk heeft Jo zich gericht op baby- en kinderkleding en kinderspeelgoed.

Jo is met Jo’s Garage Kinderkleding gestart in een garage in de Van Swietenstraat, later voortgezet in haar winkel in de Reinkenstraat. In 2016 is ze verhuisd met haar winkel naar de Weimarstraat 1b, vlak bij het Koningsplein.

In 2017 is Jolanda gestopt met haar fysieke winkel Jo’s Garage kinderkleding.

Jo’s Garage / Hoedje van Jo in de media

De winkel in de Weimarstraat 1b

Uit: ‘t Lopend vuurtje september 2020

‘t Lopend Vuurtje, magazine voor Duinoord nr 224, september 2020

Hoedjes, snoetjes, toetjes en voetjes

Wie uit lijn 11 stapt en de Groot Hertoginnelaan op loopt, kan de kleurrijke mondkapjes en hoedjes die de etalage van huisnummer 200  opfleuren, niet ontgaan. Erlangs fietsend herken ik onmiddellijk de hand erin van Jolanda Dijkstra-Strik. Jolanda van Jo’s Garage, een bekende naam voor Duinoorders die al wat langer in onze wijk wonen. 

Jo’s hoedjes

Jo is kleermaker, opgeleid aan de modevakschool. In 2008 begint zij een kinderkledingwinkel in een garage, voorheen een koetshuis, in de van Swietenstraat. Twee jaar later verhuist zij haar bedrijf en opent Jo’s Garage, op de hoek van de Reinkenstraat en de 2e Schuytstraat.. De zonnehoedjes zijn altijd snel uitverkocht, de inkoop voorziet niet voldoende, dus gaat Jo de hoedjes zelf naaien. Zij is per slot kleermaker en dol op stofjes en kleurtjes. De veelkleurige dubbelzijdige baby- en kinderhoedjes blijken een enorm succes. Een paar succesvolle jaren blijft Jo in de Reinkenstraat. In 2016 verhuist zij haar zaak naar de Weimarstraat.

Tegenwind en een carrière switch

Persoonlijke omstandigheden noodzaken haar om de winkel in de Weimarstraat te sluiten. Maar Jolanda zit niet stil. Zij verruilt het zelfstandig ondernemerschap voor een vaste baan bij een museum. Ook Duinoord blijft trekken en in 2018 is zij terug in haar favoriete woonwijk. Die kiem is gelegd in haar jeugd. Als meisje woont zij op de Beeklaan en neemt haar vader haar altijd mee naar de Reinkenstraat om boodschappen te doen. In maart van dit jaar maakt zij een overstap van de museumwereld naar een hotelbaan. De net gestarte hotelbaan stopt na een week, omdat het hotel sluit vanwege de Coronacrisis.

Jo’s hoedjes, Jo’s toetjes, Jo’s snoetjes en Jo’s voetjes

Maar Jo is flexibel en bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het ondernemershart gaat weer kloppen. Op Groot Hertoginnelaan 200 verhuist de naaimachine naar de huiskamer. Jolanda koopt enkele meters fleurige stof en maakt zich de kunst van het naaien van mondkapjes eigen. De vrolijke, bontgekleurde mondkapjes zijn zeer populair. Zelfs bedrijven plaatsen grote orders. Regelmatig vormt zich een rij wachtenden voor de deur, terwijl Jo achter de naaimachine haar toetjes en haar snoetjes in elkaar naait. Van oma leert Jo breien, nog altijd breit zij met veel plezier, o.a.  poncho’s en  babyslofjes, die zij Jo’s voetjes doopt. Zij toont mij een zojuist ingekochte hoeveelheid stof met een regenboog print. “Dat worden mondkapjes voor de Pride week”.  

Tijd voor een hobby.

Jolanda woont en werkt aan de Groot Hertoginnelaan. Zij is altijd open, behalve op dinsdagavond. Dan gaat zij naar toneel, zij is lid van amateur toneelclub Odia. Op dit moment wordt het toneelstuk “Titus, geen Shakespeare” ingestudeerd, een drama met een hoogst actueel thema als racisme en geweld.  Onder regie van David Geysen. Jo speelt de rol van TaMora, de Koningin van de Goten. Het zal in september worden opgevoerd in de grote zaal van Theater de Regentes.

Uit: Konkreetnieuws december 2016

Sinds april van dit jaar (2016) zit in het stukje Weimarstraat tussen Koningsplein en Koningin Emmakade een kleine, maar bijzondere winkel.

Al eerder had Jolanda een dergelijke winkel in een voormalige garage in de Van Swietenstraat, en daar komt dan ook de naam vandaan. Daarna verplaatste ze haar zaak naar de Reinkenstraat. Het huidige pand kwam op een handig moment op haar pad. “En omdat ik helemaal met deze wijk ben vergroeid en ik dit een bijzondere plek vind, heb ik die kans gegrepen.” Ze is in deze buurt geboren en getogen en ze woont er nu alweer vele jaren. Ze kent de buurt heel goed en weet welke ontwikkelingen zich voordoen in de wijk.

Kleren, speelgoed en pleinservice

Ze verkoopt nieuwe kleding en cadeautjes, voor kinderen in de leeftijd van baby tot de middelbare school. Het speelgoed is verantwoord, ouderwets houten speelgoed en moderne braintrainers. “Je kunt ook speelgoed huren. Buiten staat een grote bak met allerlei speelgerei. Wil je iets lenen, dan betaal je vijf euro borg en breng je het weer terug, dan krijg je 4 euro terug.” Deze activiteit valt onder de noemer ‘Pleinservice’ en daaronder valt ook de To-Go koffie van versgemalen bonen voor één euro.

Atelier

Daarnaast is de winkel ook Jolanda’s atelier. “Het overkwam me regelmatig dat klanten voor zonnehoedjes kwamen, en dan waren ze net op en niet meer te bestellen. Toen ben ik ze zelf gaan naaien. Geregeld gaat de naaimachine op de toonbank en ga ik aan het werk. Ik ben hier toch, en de klanten kan ik tussendoor helpen.” De vele gehaakte en gebreide mutsjes die overal in de winkel hangen, heeft ze overigens ook allemaal zelf gemaakt, evenals de sjaals en poncho’s. Voor de Kerst maakt ze een speciale kerstcollectie.

Toneel

Naast haar zaak vindt ze nog tijd voor een andere passie: toneelspelen, en dat al 27 jaar lang bij toneelvereniging ODIA. Van 25 tot en met 27 november speelt ze Leonata in ‘Much ado about nothing’ van Shakespeare. Het is een jubileumvoorstelling, want ODIA bestaat dit jaar 90 jaar. Het stuk wordt opgevoerd in Theater de Vaillant.

Wil je ook naar een voorstelling met Jo van ODIA, ga dan naar www.odia-toneel.nl.

© All rights reserved – Hoedje van Jo – 2020